Литература за матура - Теоретична част и тестове

Литература за матура - Теоретична част и тестове

Каталожен №: 280430

Издателство: Коала прес

Автори: Ваня Чернева

ISBN: 978-619-7134-38-4

Година: 2016

Страници: 104

В наличност!
Цена нов: 
7,20 лв.

Описание на артикула:

Помагалото е съобразено с учебно-изпитната програма за държавния зрелостен изпит по български език и литература. Книгата съдържа 16 теста, които са изградени така, че да помогнат на зрелостниците да си припомнят и затвърдят знанията, натрупани в часовете по литература в 11. и 12. клас, свързани с важни биографични данни за всеки от авторите, специфични особености на литературните направления, теми, мотиви и идеи, разгърнати в изучаваните произведения, разпознаване на художествени изразни средства. Тестовите задачи помагат да се припомни прочетеното за всеки от авторите и образния свят на изучаваните творби.
Теоретичната част, включена в книгата, ще помогне на зрелостниците да си припомнят и обобщят своите знанията, свързани с езика на литературата, и ще ги направи по-уверени в разчитането на художествените послания.

- Какво трябва да знаете за елементите на формата и съдържанието на литературно произведение

- Род, вид и жанр;

- Видове герои

- Жанрова принадлежност на творбите, включени в изпитната програма

- Тропи и фигури на езика

- Кратък речник на литературните термини

- Автори: Христо Ботев, Иван Вазов (проза), Иван Вазов (поезия), Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Гео Милев, Атанас Далчев, Елисавета Багряна, Йордан Йовков, Никола Вапцаров, Димитър Димов, Димитър Талев.

Нагоре