История и цивилизации за 5. клас (по новата програма)

История и цивилизации за 5. клас (по новата програма)

Каталожен №: 280050

Издателство: Просвета

Автори: Теодор Леков, Александър Николов, Диляна Ботева-Боянова, Мария Босева

ISBN: 978-954-013-166-5

Година: 2016

Страници: 140

В наличност!
Цена нов: 
22,53 лв.

Описание на артикула:

Одобрен със заповед № РД 09-1222/29.08.2016 г.

Учебникът е създаден по новите държавни стандарти и учебната програма от 2016 г. Съдържа всички видове теми, необходими за активно обучение:
- 39 теми за нови знания;
- 5 теми за развиване на умения „Стъпка по стъпка”;
- 5 теми за упражнение и практическа работа;
- 3 упражнения, посветени на гражданското образование;
- 5 теми за преговор и обобщение.


Темите за нови знания са отлично подредени, с въвеждаща задача, кратък, ясен текст и резюме. Ключовите думи, имена и дати са в наклонен шрифт, за да улесняват ученето. Писмени извори, изображения, карти и схеми разширяват информацията. Въпросите и задачите „Помислете, обсъдете, проучете” развиват критическото мислене. Задачите „Машина на времето” пренасят петокласниците в света на древните и насърчават ученето чрез съпреживяване.
Стъпка по стъпка”, чрез достъпни примери, децата овладяват умения по зададени опори: да работят с карта, възстановка, материални и писмени извори, да описват обекти, да учат чрез интернет, да характеризират исторически личности.
В уроците упражнения учениците прилагат уменията си чрез творчески задачи, съобразени с различните стилове на учене. Развиват способности за четене с разбиране.
Гражданското образование е неотменна част от изучаването на история. В 5. клас децата се запознават и прилагат механизми на пряката демокрация: дебати, избори, гласуване. Обсъждат явления като популизма, корупцията и политическото насилие. Дискутират защо опазването на културното наследство е важно и какви са пагубните последици от иманярството.
Обобщенията дават „Най-важното накратко” и спомагат за трайно усвояване на знанията чрез различни дейности, работа по двойки и в малки групи, игри и състезания. Учениците проверяват и самооценяват знанията си с кратки тестове.
Малките учебни проекти са неотменна част от работата с учебника. Интересните задачи и екипни дейности го превръщат в инструмент за възпитаване на децата на XXI в. като умни, отговорни и активни граждани на европейска България.

Нагоре