Христоматия с извори за българската история - Трето издание

Наличен

Цена:
15,00 лв.
Поръчай
Описание на артикула

В помощ на ученици, зрелостници и кандидат-студенти

Предговор към третото допълнено и преработено издание

Христоматията с исторически извори е замислена да покрие дефицита от подобни издания на пазара за учебна литература, като предложи едно компактно, систематично и целенасочено подбрано изложение на едни от най-известните писмени извори и документи от българската история от Античността до наши дни. Тя е в унисон с новия възглед за ролята на документа в историята като носител на равностойна информация. В съвременното историческо образование изворът се явява ресурс за разкриване на многообразни гледни точки при представянето на историческите събития, разширява и обогатява знанията на учениците.
Извадката от извори е съобразена с държавните образователни изисквания по история и цивилизация, както и с учебната програма за задължителна и профилирана подготовка по предмета според новия Закон за предучилищно и училищно образование.
Изворите са подредени на базата на синхронизирането на хронологическия и тематичния принцип по периоди и подпериоди, съответно:

  • Античност;
  • Средновековие;
  • Българите през XV – XVII век;
  • Българско възраждане;
  • България през Новото време и Съвременността.

В друг шрифт преди текста на изворите от Средновековния период (поради тяхната специфика) е обърнато внимание на основни факти, за които става въпрос, с цел учениците да се справят по-добре със задачата, която им е поставена. Текстът на документите се предхожда от кратка уводна бележка със сведения за времето, през което е живял авторът, и по какви въпроси е писал. Съвременните имена на топонимите, използвани в текстовете (особено що се отнася до Средновековния период), се дават в скоби, за да се внесе яснота по проблема. В квадратни скоби [ ] е вмъкнато пропуснато име или текст, което пояснява логиката на текста. На много места в текста има многоточие [...], което означава, че той е съкратен с оглед на това, да стане по-четивен и да илюстрира най-важната информация, за която се отнася. Изворите са цитирани коректно, назован е източникът, откъдето е взет текстът.
Христоматията е предназначена за работа в часовете по история и цивилизация както в рамките на задължителната, така и на профилираната подготовка. Тя запълва липсата на достатъчно извори в учебниците и разширява текста на документи, които са само загатнати в основния урочен текст. Ние смятаме, че тя ще улесни значително преподавателите при търсенето и окомплектоването на нужните за съответния урок исторически извори и ще даде насоки за самостоятелна работа на учениците. Разширявайки числеността на предлаганите извори, христоматията е предназначена и за успешна подготовка за държавните зрелостни изпити. Като се вземе предвид фактът, че във вариантите за ДЗИ се съдържат разнообразни въпроси, които изискват работа с документи, изданието предлага голям набор от документи, дава и необходимата база за самообучение. Въпросите са типови и възможните варианти са разяснени в кратка методическа част към изданието. При комбинирането на писмените извори с източници от друг характер (например изображения, исторически карти, картосхеми и др.), се създава широко поле за дидактическа дейност.
Нужно е да подчертаем, че христоматията ще влезе в употреба и в подготовката за кандидатстудентските изпити. В много висши училища е възприет като изпитен вариант формат на тест, включващ въпроси със затворен или отворен отговор на базата на работа с исторически извори; съставяне на кратък исторически текст. Надяваме се, че христоматията ще ползва и широк кръг читатели, които имат засилен интерес към българската история.
Христоматията, която предлагаме на вашето внимание, няма за цел да бъде изчерпателна и пълна – в смисъл да включи всички писмени исторически извори за съответния исторически период. Тя е предназначена предимно за нуждите на ученическата общност в рамките на българското средно общообразователно и профилирано училище и предоставя възможност за покриване на максимума знания, който се изисква от обучаемите при завършването на конкретната образователна степен. Може да се ползва и от студенти по историческите дисциплини, както и от цялата преподавателска общност.
Настоящото издание е преработено, допълнено и коригирано с оглед да се избегне непълнотата на събитията, която би се получила при голямото съкращаване на обема на оригиналния извор с цел да се създаде едно компактно ученическо издание. Съставителите на христоматията се надяват изданието да бъде полезно в трудния процес на обучение и възпитание; да предложи един онагледен прочит на българската история; да разшири познанието и погледа към отминали събития. Представянето на историческите процеси посредством различни педагогически методи, ресурси и източници на работа е свързано с идеята за практическото реализиране на модернизацията в историческото образование.

Условия за доставка

СРОК ЗА ДОСТАВКА: 

- Доставките се извършват от 1 до 3 работни дни след направянето на поръчката и се доставят с куриерска фирма Спиди*

ЦЕНА НА ДОСТАВКА:

- Цената на доставката е 2,90 лв. за София и 3,90 лв. за всички останали населени места, без значение от теглото на пратката и броя на артикулите в нея

* За населените места, които се обслужват по график от куриерската фирма, можете да проверите срока за доставка тук.

Условия за плащане

НАЧИНИ НА ПЛАЩАНЕ:

Можете да платите по предпочитания от Вас начин:

  • Наложен платеж – плащате цялата сума на куриера, който достави пратката Ви на посочения адрес. БГ Учебник Ви препоръчва да изберете наложения платеж като най-сигурен и удобен начин на плащане.
  • Дебитна или кредитна карта – плащането се осъществява чрез виртуален пос терминал.
  • ePay.bg – плащането се извършва чрез ePay.bg.
  • EasyPay или B-Pay – плащането се прави на каса на EasyPay или през банкомат.
  • По банков път – плащането се прави с банков превод по сметката на Книжарници БГ Учебник ЕООД. След направата на поръчката, моля, преведете сумата по следната банкова сметка: Банка ДСК, IBAN: BG45STSA93000026586107, BIC: STSABGSF. 

Посочете номера на поръчката, получен по имейл, като основание за плащане. Поръчката ви ще бъде изпратена след получаване на банковия превод. Моля, обърнете внимание, че таксите за банковия превод са за Ваша сметка.

Контакти

Онлайн магазин

Национален телефон: 0700 4 29 29

E-mail: info@bguchebnik.com

Работно време на операторите: от понеделник до петък – от 09:00 ч. до 18:00 ч.