Психология на естетическото преживяване

  • Тип: нов
  • Кат.№: 270583
  • Издателство: УИ "Неофит Рилски"
  • ISBN номер: 978-954-00-0045-9
  • Страници: 201
  • Година: 2016

В наличност

11,00 лв.
Поръчай
Описание на артикула

През последните години се наблюдава тенденция за значител­но нарастване на интереса на психолозите към множеството фактори, отговорни за създаването на изкуството и към отговора на въпроса защо независимо от културните различия навсякъде по света хората изпитват потребност от естетическо преживяване. За разлика от естети­ческата теория подкрепяща идеята за хедонизма и според която изкуството е желано, защото предизвиква удоволствие, то психологическият аспект се свежда до критични въпроси касаещи изследванията на творческата личност, психологическите основи на художественото познание, творческия процес в изкуството, възприемането на изкуството и влиянието му върху развитието на личността. Голямо внимание се приписва на въздействието на социалните и междуличностни взаимоотношения, на чувствата и фантазията върху творческото поведение и не на последно място психолозите се интересуват от специфичните умствени потребности, правещи някои преживявания приятни, а други - не. Всички области на психологията допринасят за изучаването на естетическото преживяване, което се изгражда на основата на когнитивни, конативни и афективни фактори, разкриващи преживяванията на личността и поведението на човека в естетическата сфера. Психология на естетическото преживяване си служи с методите и знанията на когнитивната, личностната, социалната и диференциалната психология, а основният й предмет на изследване са вътрешните и външните условия на творческия процес, както и активното възприемане на изкуството.

Целта на настоящата разработка е да се обясни защо хората са привлечени от изкуството и да се даде отговор от психологическа гледна точка, как когнитивната обработка на изкуството произвежда афективни, често положителни и самостоятелни естетически преживявания. Предлага се модел, който представлява различни етапи на преработка, както и важни променливи, които са включени в естетическото преживяване. Този подход обяснява специфичните познавателни преживявания, които заемат значимо място в човешката култура и преминават отвъд възприемането на изкуството единствено и само като форма на възприемане на интересни стимули.

Условия за доставка

СРОК ЗА ДОСТАВКА: 

- Доставките се извършват от 1 до 3 работни дни след направянето на поръчката и се доставят с куриерска фирма Спиди*

ЦЕНА НА ДОСТАВКА:

- Цената на доставката е 2,90 лв. за София и 3,90 лв. за всички останали населени места, без значение от теглото на пратката и броя на артикулите в нея

* За населените места, които се обслужват по график от куриерската фирма, можете да проверите срока за доставка тук.

Условия за плащане

НАЧИНИ НА ПЛАЩАНЕ:

Можете да платите по предпочитания от Вас начин:

  • Наложен платеж – плащате цялата сума на куриера, който достави пратката Ви на посочения адрес.

БГ Учебник Ви препоръчва да изберете наложения платеж като най-сигурен и удобен начин на плащане.

  • По банков път – плащането се прави с банков превод по сметката на БГ Учебник Трейд ЕООД. След направата на поръчката, моля, преведете сумата по следната банкова сметка:

Банка ДСК

IBAN: BG84STSA93000023729628

BIC: STSABGSF

Посочете номера на поръчката, получен по имейл, като основание за плащане.

Поръчката ви ще бъде изпратена след получаване на банковия превод.

Моля, обърнете внимание, че таксите за банковия превод са за Ваша сметка.

Контакти

Онлайн магазин

Национален телефон: 0700 4 29 29

E-mail: info@bguchebnik.com

Работно време на операторите: от понеделник до петък – от 09:00 ч. до 18:00 ч.